PROJECT

Fietswerkplaats Kringloop Zuid Maastricht

25
BIJDRAGE AAN VISIE 'MILIEU'
50
BIJDRAGE AAN VISIE 'MENS'
25
BIJDRAGE AAN VISIE 'ONDERNEMEN'

Het project “weesfietsen recycling” wordt opgezet door Kringloop Zuid én Stichting Kringloop Beheer. De Doelstelling van het project is om “weesfietsen” door middel van duurzame recycling een 2e leven geven, waarbij een essentiële meerwaarde gecreëerd wordt voor het hergebruik van de fietsen en/of onderdelen.

Doelstelling van het project

Het “weesfietsen” project heeft een 3-ledig karakter:

  1. Onderwijs/training en coaching van vakmanschap en ambacht
  2. Creëren van duurzame werkgelegenheid door middel van werkplekken voor mensen met een afstand tot de maatschappij
  3. Recycling van fietsen met de volgende doelen: Herstel en reparatie Hergebruik van oude materialen tot nieuwe producten, waarbij we denken aan bijvoorbeeld kunstobjecten, sierraden. Hierbij denken we ook aan samenwerking met de kunstacademie, productdesign academie. Afvalverwerking van restmateriaal zonder waarde.

In de fietsenwerkplaats worden kapotte fietsen gerepareerd met hergebruik van onderdelen (en sporadisch nieuw ingekochte onderdelen; ervaring met andere fietsenwerkplaatsen bij kringloopbedrijven leert dat er sprake is van ca 95 % hergebruik). Deze fietsen worden verkocht op een van de vestigingen van Kringloop Zuid en/of (tegen betaling) aangeboden aan organisaties zoals de Fietsbank, stichting Leergeld en swap-fiets en uitgeleend aan inwoners met een smalle beurs (via Traject). Er kunnen eventueel ook fietsen van particulieren worden gerepareerd.

Het project wordt opgezet op basis van de volgende criteria (‘good practice Fietsenwerkplaats’ door Accenture):

  • Er is voldoende constante aanvoer van fietsen (via overeenkomst gemeente Maastricht en Kringloop Zuid) en afname (op basis van positieve ervaringen in vergelijkbare studentenstad Nijmegen waar het kringloopbedrijf een fietsenwerkplaats heeft).
  • Er is ruimte voor twee fietswerkplekken (reeds ingericht en aanwezig) en voor opslag te repareren en gerepareerd fietsen.
  • Het project wordt bemwenst door een bekwame fietsenmaker/leermeester uit de doelgroep (middels financiële bijdrage SKB).

Verwachte resultaten

De impact die we verwachten te bereiken met ingebruikname van deze fietsenwerkplaats betreft:

  • Reductie van 65-75% van de ingebrachte zwerffietsen uit de oud ijzerbak voor hergebruik (verkoop/verhuur/uitleen).
  • Structurele inzet van 4 to 6 (parttime) werkplekken voor asielzoekers, stagiaires, vrijwilligers uit de doelgroep.
  • Een verdienmodel van € 20.000-€ 25.000 per jaar met verkoop van 5-6 fietsen per week (tegen gemiddeld € 100/fiets).